Wat is Brainspotting?

Brainspotting is één van de nieuwste manieren om trauma’s en blokkades te behandelen. Brainspotting maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein werkt, trauma’s verwerkt en omgaat met stress en spanning. Eén van die nieuwe inzichten is, dat praattherapie vaak minder goed werkt bij het behandelen van trauma’s. Dat komt omdat het deel van onze hersenen waarmee we gevoel en emoties ervaren, geen taal en logica begrijpt.

Psychotherapeut David Grand ontwikkelde Brainspotting vanuit het meer bekende EMDR. Ook waardevolle inzichten uit andere lichaamsgerichte vormen van traumabehandeling, zoals Somatic Experiencing, werden onderdeel van Brainspotting. Binnen onze praktijk werken wij met Brainspotting, maar ook met andere therapievormen. Wij passen ons aanbod altijd aan op jouw hulpvraag.

Brainspotting Barneveld

Hoe verloopt Brainspotting

Als je last hebt van angst, een blokkade of traumatische herinnering(en), kost het je meestal weinig moeite om de spanning op te roepen die hierbij hoort. Diezelfde spanning voel je dan weer in je lichaam. Wanneer we gaan brainspotten, vragen we jou om dat gevoel op te roepen. Vaak hoef je daarvoor alleen maar aan een vervelende situatie te denken. Zodra je dat gevoel weer ervaart, gaan wij met behulp van een pointer – een aanwijsstok met een gekleurd puntje erop – de oogposities zoeken die verbonden zijn met jouw gevoel. Waar je kijkt bepaalt namelijk hoe jij je voelt.

Tijdens de sessies letten wij op de reflexen van je ogen. Zo kunnen wij zien of er neurale netwerken in jouw emotionele hersenen actief zijn. Vaak vragen we je om bij het gevoel in je lichaam te blijven, terwijl we de pointer zowel links, in het midden als rechts in je gezichtsveld houden. Bijna iedereen merkt dan, dat het gevoel bij één van die drie posities het sterkst is. Die positie is jouw ‘brainspot’. Als we die gevonden hebben, vragen we je (opnieuw) om bij je gevoel te blijven. Vaak ervaar je dan van alles.

We vragen je regelmatig wat je voelt en ervaart in je lichaam. Het is belangrijk dat jij je daar veilig bij voelt. Je therapeut blijft steeds bij je in de buurt en je mag vertellen wat je voelt, maar dat hoeft niet. Wel is het goed om eerlijk aan te geven wanneer je de spanning of emotie te heftig vindt. We vragen je dan om een plek in jouw lichaam op te zoeken waar je minder spanning voelt. Bij die plek zoeken we dan opnieuw een oogpositie. Het effect is meestal, dat jij rustiger wordt. Ook bij zo’n minder heftige ‘spot’ kan verwerking plaatsvinden.

Brainspotting Barneveld